100% usage on Core 1

100% usage on Core 1

Hello Experts ..i have installed a new system :

  • Intel Core i7 2700k
  • 16 GB DDR3 RAM
  • NVIDIA GeForce GTX 560
  • 1 TB HD

The problem is when i monitor my cpu performance i saw that core 1 usage is always 100 % and the rest core are between 0 and %i have updated all my drivers and still having this problem :(any ideas?

  • Intel Core i7 2700k
  • 16 GB DDR3 RAM
  • NVIDIA GeForce GTX 560
  • 1 TB HD

The problem is when i monitor my cpu performance i saw that core 1 usage is always 100 % and the rest core are between 0 and %i have updated all my drivers and still having this problem :(any ideas?

9 posts / 0 new
Last post
For more complete information about compiler optimizations, see our Optimization Notice.

Hello orvan,
Are you expecting something to be running on the other cores?
If you don't have more work than can run on 1 cpu, the other cpus will not do any work.
How are you measuring your cpu usage?
Pat

>>>The problem is when i monitor my cpu performance i saw that core 1 usage is always 100 % and the rest core are between 0 and % i have updated all my drivers and still having this problem :( any ideas?>>>

You can download Xperf toolkit from Win SDK and perform so simple analysis of the CPU load.Run xperf.exe -on -stackwalk +easydiag.Save the file by entering this command xperf.exe -stop -d "your trace name.etl" and opent it with GUI version of xperf.You should get nice graphical breakdown by thread and core of CPU load.

>>...The problem is when i monitor my cpu performance i saw that core 1 usage is always 100 % and the rest core are
>>between 0 and % i have updated all my drivers and still having this problem :( any ideas?

If you have a Windows system:

- Please use Task Manager and on Processes property page find an application that has a highest CPU Usage.

- It is highly possible that it could be a Disk Defragmenter, or Windows Update, or some Antivirus software.

- Please verify that Update Speed for Performance property page of the Task Manager is not in Paused state.

If you have another OS similar verifications could be done.

Hi Sergey

I do not think that @orvan is still browsing Intel forum,but anyway we are here to provide help to the others.

Looking at the sidebar I noticed that core 0 was running between 93 and 100%. I had no applications running. Now this is absolutely not normal. Normally while in vista or on the net my cores run between 0 and 4% and for jocuri fotbal and perhaps will be fine.

Maybe you have some kind  of interrupt storm and or high DPC usage?

Quote:

jocurifotbalus j. wrote:

Looking at the sidebar I noticed that core 0 was running between 93 and 100%. I had no applications running. Now this is absolutely not normal. Normally while in vista or on the net my cores run between 0 and 4% and for jocuri fotbal and perhaps will be fine.

Can you check your CPU load with the Process Explorer?Posting of the results will be appreciated.

>>...The problem is when i monitor my cpu performance i saw that core 1 usage is always 100 % and the rest core are
>>between 0 and % i have updated all my drivers and still having this problem :( any ideas?>>>

IIRC one of the cores by default is used to service hardware interrupts its ISR's and DPC routines.As I stated earlier in my previous post Xperf tool should reveal the culprit.

Leave a Comment

Please sign in to add a comment. Not a member? Join today